Wybierz inny temat

FileZilla

Program FileZilla to wygodny w użyciu, darmowy klient FTP, który można pobrać ze strony https://filezilla-project.org/
Do skonfigurowania połączenia FTP z serwerem o adresie twojanazwa.nazwa.pl potrzebujesz następujących parametrów:

  • serwer FTP: ftp.twojanazwa.nazwa.pl,
  • login (zobacz niżej),
  • hasło.

Jako login możesz podać pierwszy człon adresu Twojego serwera (twojanazwa) lub też nazwę dodatkowego konta FTP, jeśli utworzyłeś je w programie Active.admin (np.: twojanazwa_ftp).

Konfiguracja i nawiązanie połączenia

Po uruchomieniu programu FileZilla należy nawiązać połączenie z serwerem. Aby to uczynić, należy wybrać z menu kolejno: Plik oraz Menedżer stron.

W oknie Menedżera stron naciśnij przycisk Nowy adres, a następnie wpisz następujące szczegóły połączenia FTP:

  • Serwer: twojanazwa.nazwa.pl,
  • Protokół: (wybierz) SFTP - SSH File Transfer Protocol,
  • Typ logowania: (wybierz) Normalny,
  • Użytkownik: login (zobacz niżej),
  • hasło: hasło.

Jako login możesz podać pierwszy człon adresu Twojego serwera (twojanazwa) lub też nazwę dodatkowego konta FTP, jeśli utworzyłeś je w programie Active.admin (np.: twojanazwa_ftp).

Aby połączyć się z kontem należy kliknąć przycisk Połącz.

Uwaga! Przy pierwszym połączeniu przez bezpieczny protokół SFTP należy dodać klucz do pamięci podręcznej.

Przesyłanie plików

Po uzyskaniu połączenia, można przystąpić do umieszczenia plików na serwerze.

W oknie programu FileZilla wyróżniają się dwie duże części. W jednej można wyświetlić pliki z lokalnego dysku twardego, a w drugiej - pliki znajdujące się na serwerze. Pliki (bądź katalogi) należy przenosić metodą "chwyć i upuść". Zostają one automatycznie skopiowane na serwer.

Skrypty CGI należy umieszczać w folderze /cgi-bin/, natomiast pozostałe pliki - w innych folderach. Struktura katalogów na serwerze (poza specjalnym katalogiem /cgi-bin/) może być dowolna i zależy wyłącznie od Ciebie.

Zamknięcie połączenia

Po zakończeniu transferu plików należy zamknąć połączenie FTP z serwerem. W tym celu na pasku narzędzi kliknij przycisk odłączania serwera (ikonka z przekreślonym symbolem komputera).

Wszelkie zmiany dokonane w plikach na Twoim serwerze będą widoczne natychmiast po przesłaniu ich na serwer.

Czy artykuł rozwiązał problem?
Tak Nie